fredag 4 juni 2010

USA har en betingad refelx att ge Israel obetingad rätt


Lika reflexmässigt som Pavlovs hundar dräglade för en ringklocka godkänner USA Israels agerande och ger dem "obetingad rätt". Betingad reflex att ge obetingad rätt - om man får vara lite ordvitsig. Vilket jag tänker vara i dag. Konkreta bevis behövs tydligen inte.

–Israel har en obetingad rätt att få ta hand om sina säkerhetsintressen. Israel har rätt att veta – de ligger i krig med Hamas – om vapen smugglas in eller inte
, tycker USA:s vicepresident Joe Biden.

Jag skulle vilja klargöra ett och annat för herr Biden:

1. Man kan inte "ligga i krig" med ett område man ockuperar och besitter full kontroll över. Enligt Ove Bring, professor i folkrätt, slutar jus ad bellum (legitimitet till krig) gälla så fort ett land ockuperats. Att Gaza haft ett "fritt" val spelar ingen roll. Området är fortfarande under israelisk ockupation. Nu gäller jus in bello (lag om användning av våld eller lag om förhindrande av krig) där vissa skyldigheter ställs på ockuptionsmakten. Bland annat proportion i våldsanvändning.

2. Att med hjälp av FN:s artikel 51 hävda att man agerar i självförsvar räcker inte heller. Även om det går att hävda att hotet inte behöver komma från en annan stat (en definitionsfråga då det egentligen inte står klart och tydligt) - måste försvaret vara i proportionalitet med hotet. Hamaz utgör inte ett så stort hot att Israel kan utöka sin säkerhetszon hur som helst och mörda fredsaktivister.

3. En ockupationsmakt har vissa skyldigheter gentemot civilbefolkningen. Skyldigheter som Israel inte lever upp till. Att mörda 1500 varav 1/3 barn är inte okej. Inte heller att släppa vit fosfor över oskyldiga barn och kvinnor. På grund av detta har omvärlden rätt att rycka in. Enligt jus ad bello har vi till och med rätt att gripa in militärt då vi kan hävda att Gazaborna utsätts för etnisk rensning.

4. Nej Biden, det är inte lagligt att attackera fredliga, obeväpnade civila på internationellt vatten. Tvinga dem in i sitt land och fängsla dem utan möjlighet att träffa sina advokater. Det är inte okej att förstöra och manipulera bevismaterial.

5. Det är olagligt att utöka sin säkerhetszon när, hur och som man behagar.

Att godkänna detta beteende liksom alla andra lagbrott Israel gjort sig skyldiga är en skymf mot det rättssystem vi satt upp. En skymf mot statsvetare och folkrättsjurister som arbetat fram dessa lagar genom århundraden. Om inte Israel ställs inför rätta omedelbart kommer omvärlden snart tappa förtroendet för våra lagar. Liksom för "heliga" symboler som vit flagg och Röda Korset vilka Israel, som förmodligen enda land i världen, spottar på.

Stäng munnen - du dräglar skit!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Väl skrivet !
Jag själv har tappat all förtroende för den nya administrationen i USA och hoppas att de hamnar i större kris och olyckligheter än de länder de trampat på, likaså för Israel.
Började bojkotta Israel efter bombningen av Gaza och kommer aldrig att köpa dessa sionisters varor nån mer.
Vill även tacka vissa judiska/israeliska fredsvänner för att dem vågar gå emot sin terrorstat.

Tove sa...

Tack!
Du har så rätt. Man får aldrig glömma de israeler som aktivt fördömer sitt lands fruktansvärda handlingar och kämpar för fred och rättvisa.